
براساس تغییرات قانون چک در سال ۱۳۹۹، تغییراتی در زمینه ممنوعیت صدور و انتقال چک در وجه حامل در سال جاری عملی خواهد شد و بر همین اساس صدور و انتقال چک در وجه حامل از ۲۱ آذر سال جاری ممنوع میشود.
براساس تغییرات قانون چک در سال ۱۳۹۹، تغییراتی در زمینه ممنوعیت صدور و انتقال چک در وجه حامل در سال جاری عملی خواهد شد و بر همین اساس صدور و انتقال چک در وجه حامل از ۲۱ آذر سال جاری ممنوع میشود.
ارزان فروشی دستوری فولاد در بورس کالا که از مفاد این شیوه نامه استنباط می شود، قبلا در سال 97 هم تجربه شده و بیش از 50 روز دوام نداشته و پرونده های موسوم به "مابهالتفاوت" هنوز در شرکت ها باز است.
روند کلی قیمت هر تن فلز آلومینیوم، صعودی برآورد میشود. در چهار هفته گذشته قیمت این فلز اساسی با حدود ۵ درصد افزایش از ۱,۸۳۷ دلار به ۱,۹۳۳ دلار رسید. مهمترین اتفاق در چند روز گذشته برخورد همزمان قیمت به خط روند صعودی و سطح حمایتی ۱,۷۹۵ دلار بود، که قیمت به این محدوده واکنش نشان داد و به حرکت صعودی خود ادامه داد.
انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، آمار تولید فولاد کشور در دوره هفت ماهه نخست سال جاری را منتشر کرد. طبق آمار منتشرشده، مجموع تولید فولاد کشور با رشد ۶ درصدی نسبت به دوره هفت ماهه نخست سال گذشته به ۱۶ میلیون و ۹۸۱ هزار تن رسیده است. یک نکته کلیدی در آمار منتشر شده، کاهش نرخ رشد تولید فولاد کشور در دوره هفتماهه نخست امسال نسبت به نرخ رشد تولید فولاد در دورههای ششماهه، پنجماهه و چهارماهه سال جاری است. نرخ رشد تولید فولاد در ششماهه نخست امسال، ۱۰ درصد بوده است.
براساس دستورالعمل تنظیم بازار ورق گرم فولادی که شوراى رقابت منتشر کرده است، تمام تولیدکنندگان ورق فولاد ملزم به عرضه محصولات خود در بورس کالا شدند. به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،دستورالعمل تنظیم بازار ورق گرم فولادی از سوی شوراى رقابت درحالی منتشر شده که تمامی تولیدکنندگان ورق ملزم به عرضه در بورس کالا شدند، سقف قیمت در بورس کالا آزاد است و واحدهای تولیدی مکلفند یک هفته قبل از شروع فصل برنامه عرضه هفتگی محصولات را ارائه دهند. در ابلاغیه تصمیم جلسه ٤٣١ شورای رقابت آمده از آنجایی که تمام آمار و اطلاعات موجود نشان میدهد که بازار ورقهای گرم فولادی با ضخامت پایین از درجه تمرکز بالایی برخوردار است ، شورای رقابت به موجب بند ۵ ماده ۵۸ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، این بازار را مصداق بازار کالاهای انحصاری تشخیص داد و برای تنظیم بازار دستورالعمل زیر را در جلاسه ۴۳۱ مورخ ۱۳۹۹.۰۶.۰۱ با اکثریت آرا به تصویب رساند.
رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه مبنای قیمت محصولات فولادی عرضه و تقاضاست، گفت: امروز واسطهها به تشدید قیمتها دامن میزنند و دستگاههای نظارتی میتوانند در این ارتباط وارد عمل شده و مانع از نرخهای غیرواقعی و بازار سیاه شوند.
بخشنامه تایید نشده وزارت صمت درباره قیمتگذاری فولاد که از دو روز پیش در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود، به اعتقاد تحلیلگران، پالس منفی در جهت دستیابی به تولید ۵۵میلیون تن فولاد تا ۱۴۰۴ مخابره میکند.
تمام محصولات زنجیره فولاد باید در بورس عرضه و قیمتها به نوعی تنظیم شود که نسبتی از قیمتهای جهانی باشد و حداقل ۱۰ تا ۱۵ درصد زیر قیمتهای جهانی در داخل کشور به فروش برسد.
معاون خرید فولاد مبارکه گفت: تغییر مدل موجود قیمتگذاری و روی آوردن به مدلهایی که سبب سودآوری بیشتر واحدهای معدنی و بالطبع فشار بیشتر هزینهای بر واحدهای فولادی میشود، نتیجه آن تنها افزایش قیمت محصولات نهایی فولادی در بازار است و این افزایش صرفاً از جیب مصرفکنندگان نهایی یعنی مردم پرداخت خواهد شد.
در جریان معاملات دو روز اخیر بورس کالا که شمش و میلگرد معامله شده است، نکات جالبی به چشم میخورد که حاکی از مقاومت میلگرد به کاهش قیمت حداقل به اندازه شمش است. بنابراین در صورت تداوم این روند، مصرف کنندگان نهایی هیچ نفعی از کاهش قیمت شمش فولاد نمی برند و این ارزانی قبل از رسیدن به مردم گم میشود!
یکی از مهمترین برنامههای وزارت صمت در این روزها تعیین تکلیف رانت ناشی از قیمتگذاری فولاد است که دلالان با استفاده از اختلاف قیمت محصولات در بورس کالا و بازار آزاد سودهای هنگفتی را کسب میکنند، به گفته کارشناسان اما نیاز است تا برای رفع این معضل راهکار کاراتری نسبت به دستکاریهای قیمتی اتخاذ شود.
سیاست سرکوب قیمتها و صدور مجوزهای غیرواقعی از وزارت صنعت در بازار فولاد منجر به توزیع رانت گسترده بین دلالان شده است. بخش زیادی از این دلالان، تولیدکنندههای قلابی هستند که با دریافت مجوزهای غیرواقعی برای احداث کارخانه یا کارگاه تولیدی، از طریق ثبت سفارش در سایت بهینیاب مواداولیه را در بورس کالا ارزانتر میخرند و در بازار سیاه دستکم 70درصد گرانتر میفروشند؛ بدون اینکه محصولی تولید کنند.
جعفر قادری در واکنش به برخی صحبت های مطرح شده درباره رشد قیمت محصولات فولادی به عنوان مواد اولیه تولید مسکن گفت: در برخی اظهار نظرها مشاهده میشود که بورس کالا به عنوان عامل رشد قیمت فولاد مطرح شده که این دست اظهارنظرها غیرکارشناسی است چراکه براساس نظام بازار، عرضه کم یا تقاضای بالای یک محصول عامل رشد قیمت هاست که بورس کالا ارتباطی با این دو مولفه ندارد بلکه این بورس، بستر معاملات را فراهم می کند.
طبق آمارها، میزان سرمایهگذاری در بخش معدن به ویژه معادن کوچکمقیاس سنگآهن به شدت افت کرده و نه تنها سرمایهگذاریهای جدیدی در این حوزه انجام نمیشود بلکه هر روز شاهد تعطیلی معادن کوچکمقیاس سنگآهن نیز هستیم. این در حالی است که یکی از بزرگترین چالشهای صنایع فولادی به عنوان مصرفکننده سنگآهن، کمبود مواد اولیه است.
اختلاف قیمت سنگ آهن با عیار ۶۲ و ۶۵ درصد در سپتامبر بیش ازپیش افزایش یافت که منعکس کننده تصمیم فولادسازان چینی برای مخلوط کردن عیارهای با کیفیت و کمکیفیت سنگآهن برای رسیدن به سنگ آهن عیار شاخص ۶۲ درصد به عنوان راهی به صرفه تر است.
علیرغم اینکه تولید فولاد در دنیا همچنان رشد منفی را تجربه میکند، ایران توانست طی ۸ ماه سال ۲۰۲۰ با رشد ۱۱.۳ درصدی، ۱۸ میلیون و ۶۲۵ هزار تن فولاد تولید کند.
رئیس گروه معدن و صنایع معدنی سازمان توسعه تجارت ایران گفت: بر اساس آمار رسمی گمرک ایران طی ۵ ماهه سال جاری، حدود ۵ میلیون تن اقلام معدنی فلزی کشورمان به ارزش ۱۸۰۲ میلیون دلار صادر شد.
در حالی که وزارت صنعت با عرضه فولاد و قیر خارج از ساز و کار بورس کالا مخالف است، وزیر راه و شهرسازی میگوید توانسته دستور رئیس جمهور برای انجام این کار را کسب کند.
کارشناسان معتقدند محدودیت دامنه نوسان به غیر از دامن زدن به پدیده صفنشینی و از بین بردن کارایی بورس، فضای تحلیلی بازار سرمایه را هم تخریب کرده است.
ماهها است که بازار ورق فولادی به هم ریخته و بهرغم اینکه تولیدکنندگان، تمام تلاش خود را برای تامین بازار و تنظیم آن به کار گرفتهاند، اما آنچه که برآیند و خروجی کار است، برای هیچ یک از طرفین اعم از تولیدکننده، مصرفکننده، سیاستگذار و متولی تولید خوشایند نیست.